Veiligheid

Is mijn stof brandvertragend?

Ja, alle stoffen op decorstof.nl zijn brandvertragend. Echter  zijn er factoren die er voor kunnen zorgen dat de stof het brandvertragende effect verliest. Om de stof optimaal te benutten, houd rekening met de volgende zaken:
  • Vochtigheid, water, wasbaarheid
    Het brandvertragende middel wat in onze stoffen zit gedraagt zich als een zout, waardoor de vochtigheid in de stof sterk afneemt (het gedraagt zich hygroscopisch/water aantrekkend). Vermijd blootstelling aan zeer hoge luchtvochtigheid. Een zeer hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat wanneer het katoen opdroogt, het witte vlekken of kringen krijgt. Het product is niet wasbaar. Het brandvertragende middel wordt er dan uit gewassen, waardoor het product het brandvertragende effect verliest.
  • Temperatuur
    Simpel gezegd begint bij een temperatuur van ongeveer 150 graden Celsius een reactie van het brandvertragende middel, welke niet zichtbaar is. In het katoen zelf begint pyrolyse bij een temperatuur van 200 graden Celsius. De vezels worden dan afgesplitst en raken beschadigd. Bij een temperatuur van meer dan 350 graden Celsius vindt de verkoling van de katoenvezels plaats. Gelieve temperaturen van 150 graden Celsius te vermijden. Langdurige blootstelling aan temperaturen boven 150 graden Celsius kan bovendien zorgen voor kleurverandering.
  • Stomen
    Onderzoeken hebben aangetoond dat het stomen van het flanel nauwelijks de brandvertragende werking beïnvloedt. Desondanks is het stomen van het decorflanel niet toegestaan volgens de ABP- norm.

Twijfelt u of uw decorstof nog brandvertragend is, neem dan contact met ons op. Wilt u de stof (weer) brandvertragend maken? Dan raden wij Flame Retardant aan.